Nederlandse horeca keihard geraakt door het coronavirus

Nederlandse horecabedrijven worden keihard geraakt door de problemen rondom het coronavirus, zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Uit cijfers van de vereniging blijkt dat het aantal annuleringen met 48 procent is gestegen, terwijl nieuwe reserveringen uitblijven. De crisis brengt ‘grote financiële gevolgen met zich mee’, aldus KHN.

Brabant en Amsterdam

Dat geldt nu vooral voor de regio’s Brabant en Amsterdam, maar door de nieuwe maatregelen van het kabinet zal dat uitbreiden, denkt de organisatie.

Uit een peiling onder bijna vierduizend horecaondernemers komt naar voren dat iets meer dan de helft van hen meer annuleringen te verwerken kreeg in de afgelopen periode.

Omzetverlies van 33 procent in maart

Er zou sprake zijn van een gemiddeld omzetverlies van 33 procent voor de maand maart, goed voor een totaal van ruim 600 miljoen euro. Dit bedrag neemt volgens KHN nog toe, waardoor er gaten ontstaan die ondernemers niet zelf kunnen overbruggen.

De organisatie verwacht dat de negatieve gevolgen van het coronavirus voor langere tijd merkbaar zullen zijn en roept het kabinet op om haast te maken met een actieplan om ondernemers te helpen.

Noodfonds

Daarbij wordt gedacht aan een noodfonds om de schade op te vangen. KHN en de werkgeversorganisaties eisen ook soepelere regels voor werktijdverkorting en mogelijkheden voor overbuggingskredieten.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken liet eerder al weten ondernemers te willen helpen door garant te gaan staan voor leningen.

 

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5055101/horeca-corona-covid-19-knh-hotels-restaurants